Moje první setkání s EVA pěnou

EVA pěna je doslovně ethylenvinylacetát a řadí se mezi termoplasty. Je to oblíbený materiál zejména mezi cosplay fanoušky, proto ji najdete hlavně na eshopech takto zaměřených. Dá se sehnat ve více tloušťkách a já pracovala konkrétně s 2mm.

Pěna přišla zabalená do role, jelikož je poměrně pevná a ne příliš skladná. Na první pohled mi připomněla pěnové podložky, nebo dětské pěnové puzzle.

Můj záměr byl vytvořit kostým Wonder woman, konkrétně její korzet. Trochu mylně jsem se domnívala, že když se jedná o termoplast, bude stačit vystřihnout tvar, ten vytvarovat na postavu a dozdobit. Takhle to ale nefungovalo. Stále to vypadalo jako neforemná roura. Takže znovu a jinak. Jelikož trochu šiju inspirovala jsem se v tom jak se vytváří střihy a začala stříhat jednotlivé díly stejným stylem, jako bych chtěla ušít korzet.

V tomto směru se s pěnou pracovalo velice dobře. Snadno se stříhá i řeže. Já používala nůž aby byly hrany jednotné a rovné, kvůli následnému lepení. Nijak nešpiní a nezanechává žádný odpad. Pracuje se s ní stejně snadno jako s obyčejným papírem.

Pěna se doporučuje lepit kontaktním lepidlem. Já jsem kvůli časové tísni zvolila klasický chemopren. Osvědčilo se mi lepené hrany lehce zdrsnit brusným papírem. Při dodržení postupu spoje drží opravdu pevně.

Teprve takto slepený korzet jsem nahřívala a lehce doformovala. Nebyly potřeba velké změny tvaru, jelikož korzet byl stříhán již na míru a lepením se pěna už sama formovala do přesně požadovaného tvaru. Nahřívat je potřeba horkovzdušnou pistolí. Klasický fén na to zkrátka nestačí. Ledaže by se nahřívalo jedno místo delší dobu. Pěna však velice rychle chladne, proto bych fén nedoporučila, leda v krajní nouzi.

Nahřátá pěna poměrně změkla, ale ne tak moc, jak jsem si představovala. Po zchladnutí však drží krásně tvar.

Závěrem bych řekla, že jsem očekávala něco maličko jiného, více plastičtějšího, nicméně jsem z výsledku nadšená a vlastně to bylo přesně to, co jsem k danému projektu potřebovala. Jelikož mi nějaký materiál zbyl, mám už další nápady, jak by se dal využít, ale o tom možná někdy příště.

Katka

IMG20230220030554_smallIMG20230221080103_smallIMG20230217131132_small