Co je staré, nemusí být špatné

Dnes trochu navážu na předchozí článek od Katky. Nebude to nic o její „pěně“, ale předmět, který vám chci ukázat je součástí zbroje právě Wonderky. Ano řeč je o jejím meči. Bez něj by to přece nešlo a jen „laso pravdy“ nestačí. K výrobě jsem použil model z „thingiverse“ což je stránka s 3D modely (pokud by někdo nevěděl tak odkaz na konkrétní díl je uvedený níže.

Nechci se zabývat technickým parametry výroby a následného opracování až na dva poznatky. Protože jsem chtěl ušetřit (nejednalo se o komerční zakázku), tak jsem slevil z některých svých nároků a k barvení použil klasické spreje dostupné v každém hobby marketu. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, protože přesně tento způsob používá kdekdo a špatný být vůbec nemusí. Já však sáhl do zásob, které jsou možná starší než naše samotná firma. Konkrétně se jednalo o jeden tmavě šedý, který jsem chtěl použít jako dotónování odstínu ostří.

Nechci tady ze sebe dělat žádného mistra modeláře a říkat, že jsem tušil, jak to dopadne. Sprej moc nefungoval. Byl zaschlý a dělal kaňky. Díky tomu jsem však dosáhl něčeho, co jsem nečekal. Na základní světlejší šedou, která již na ostří byla jsem z poměrně velké dálky nanesl onu tmavou a ta celému ostří dodala nádhernou patinu, která je vidět na obrázku níže. No posuďte sami.

Druhý poznatek se týkal něčeho trochu jiného než sprejů, ale s barvením má také co dočinění. Řeč je o papírové izolepě, která se čas od času používá k zakrytí částí, které nechceme, aby na ně byla nanesena konkrétní barva. Měl jsem po ruce jednu v levnějších pásek a jaké bylo mé zklamání, když z nějakého důvodu se nanášená barva dostala až pod ni. Co víc, při odstraňování oné pásky zůstalo na pár místech lepidlo, které se těžko odstraňovalo a bylo třeba místa znovu ošetřit a nanést barvu štětečkem. Proto říkám, není páska jako páska.

Co dodat závěrem? Nikdo učený z nebe nespadl a kdo nic nedělá nic nepokazí. Za nás to dopadlo vcelku fajn. Však posuďte sami…

Tomáš